Avondlijke voettocht 2e kans

De excursie van vrijdag 18 juni is volgeboekt, maar er is een tweede kans: vrijdag 2 juli
Zoals beloofd gaan we binnenkort naar Jabeek en omgeving om na de inspirerende inleiding van Jos Vantilt de vliegende herten in het wild te zien. Hij zal ons leiden langs de plekken waar we ze kunnen waarnemen. Uiteraard is de vleermuiswerkgroep ook aanwezig en dus ook die dieren kunnen we nog waarnemen. We vertrekken op 19.30uur vanaf het plein voor het gemeentehuis. Twee voorbehouden kan ik nu al melden: 1. aanmelding vooraf is noodzakelijk want het aantal deelnemers is beperkt en 2. regent het dan gaat de excursie niet door. Als u meegaat graag een mailtje met telefoonnummer. (ivnnuth@gmail.com)

Het vliegend hert, alvast een inleiding.
En dat is hem dan: van 34mm tot 86mm groot. Het monster onder de insecten. Zeker een insect want de drie delen kop, borststuk en achterlijf zijn zichtbaar.

Het_beest
Het grootste gedeelte van zijn leven is hij onzichtbaar voor ons, hij knabbelt en knaagt in het verborgene in de stilte van een halfdode, door witrot aangetaste eik aan de rand van de weg of langs een poel in een rommelhoekje in Terstraten. Als u een stethoscoop meeneemt kunt u de larve met wat geluk horen, zij maakt een geluidje (stridulatie), niet knagend maar een soort roepjes om soortgenoten aan te lokken, al is dat tamelijk zinloos want het is een nog een larve en er is dus nog niks voort te planten. Nadat het vrouwtje, iets kleiner en vooral minder gewei, haar eitjes gelegd heeft in een eik waaruit bij voorkeur sap vloeit (deze sapstromen ontstaan op plaatsen die beschadigd zijn door vorstscheuren, blikseminslag of waterloten) begint de lange cyclus van eitje-larf-pop-vliegend hert. Dat duurt tussen de 4 en 8 jaar. En dan kom je uit de pop en begint je openbare leven. Dan zijn een paar dingen belangrijk: mannetje zoekt vrouwtje, andere mannetjes wegjagen, paren, voor het mannetje doodgaan en voor het vrouwtje eitjes leggen. En er is nog veel meer te vertellen over het vliegend hert. Kom daarom naar de lezing van Jos Vantilt. Maar daarvoor bent u nu te laat. U kunt alleen nog meegaan met de excursie.
Cyclus

U kunt al een mailtje sturen naar ivnnuth@gmail.com

50_jaar_ivn_3_2

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Avondlijke voettocht 2e kans

  1. Lou J.M. Houben says:

    Zondagavond 4 juli 3 vliegende herten op de Koningsgraven te Wijnandsrade! Kijkt u ook eens rond in Nierhoven, Helle of een andere plek met een holle weg. Misschien hebt u geluk en ziet u de megakever rond vliegen, nou ja vliegen? Komt u ze tegen, graag een mailtje naar ivnnuth@gmail.com (overdag vliegen ze niet, misschien ligt er wel een overreden exemplaar op de weg)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s