Hellebroekerbeemden project

Inventarisatieproject Hellebroeker Beemden in Nuth

IVN brengt natuur in kaart
door: Mariëtte Stuijts
Welke dieren leven er in de Hellebroekerbeemden? Hoeveel plantensoorten komen er voor? Hoe zit het er met de bodem en het water? Over twee jaar hoopt het IVN Nuth antwoord te kunnen geven op alle deze vragen over het gebied. Het IVN wil samen met omwonenden de natuur in het gebied in kaart gaan brengen.

Wie kent een gebied beter dan de mensen in de buurt? Zij kennen de vogels die er nestelen, zij weten welke route de padden in het voorjaar afleggen. Zij weten ook hoe het er vroeger was en hoe het is veranderd. Misschien vinden zij het ook boeiend om op ontdekking te gaan en nog veel meer van die nabije natuur te weten te komen.

Nuth heeft nog behoorlijk veel – waardevolle – natuur. Maar er is maar heel weinig over vastgelegd. Omdat het verkennen van de natuur een spannende bezigheid is, maar vooral ook omdat je natuurwaarden beter kunt beschermen als je weet wat ze inhouden, begint het IVN met een inventarisatie de Hellebroekerbeemden. Dit gebied is onder meer uitgekozen om de bijzondere planten die er groeien.

Ook mensen die nog niet zoveel kennis hebben van de natuur kunnen meehelpen in de Hellebroekerbeemden. Zij kunnen, samen met anderen, actief de natuur beter leren kennen een bijdrage leveren aan het project. Verschillende werkgroepjes, met altijd een ervaren IVN’er erbij, nemen de natuur onder de loep. Zij gaan – bijvoorbeeld – kijken naar planten, zoogdieren, kikkers, mossen, slakken, vogels, historie, geologie of waterdiertjes. Voor andere inbreng is ook ruimte. Zo zou iemand die graag fotografeert de natuur in de Hellebroeker Beemden een jaar lang op foto’s kunnen vastleggen.

Om vrijwilligers voor de verschillende werkgroepen te werven, gaat het IVN een folder bezorgen bij mensen in de omgeving en wordt publiciteit gezocht.

Meer weten of aanmelden? Neem contact op met coxf6rdinator Stef Keulen. Liefst per mail s.keulen@consunet.nl , maar bellen (045-4053602) mag ook.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s